Kitaplar • 26 Haziran 2014 Perşembe
Modern zamanların iftarları adeta birer israf vesilesi olmuş durumda. En önemli ibadetlerden biri olan bu kutsî ayın amacı tam tersine dönüşmekte. Kemal Özer, Ramazan’ın hem fizyolojik hem de ruhani boyutuna açıklık getiriyor. Çünkü “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an-ı Kerim’in indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.” diye buyuruyor Allah (c.c.). İyi ama Ramazan ayını nasıl idrak edeceğiz?
Orucun sırları ve batınî şartları başlığı altında şu bilgileri veriyor Kemal Özer: Avamın orucu mide ve tenasül uzvunu şehvetlerden sakındırmaktır. Havassın orucu kulak, göz, dil, el, ayak ve sair azaları günahlardan uzak tutmaktan ibarettir. Ahass’ul-Havassın orucu ise kalbi dünyevî düşüncelerden tamamen arındırıp Allah’tan başka her şeyi kalpten uzaklaştırmaktır. Peki bizim orucumuz hangisi olacak? Orucun daha yüksek aşamalarına niyet etmek ve bunu gerçekleştirmek için neler yapabiliriz?
Ramazan’ın bir de sosyal ve fizyolojik yönü var şüphesiz. İnsanları akşam ezanında sofraların başına hangi güç toplayabilir? Hangi güç bu anda sokakları boşaltıp dinginleştirebilir? Hangi zamanın evde olma telaşı bu kadar haz verir insanlara? Elbette Ramazan ayı ve orucun anlamlı telaşıdır bu etkiyi uyandıran.
Nasıl ki namaz için alınan abdest gün boyu bedeni temiz tutuyorsa, oruç da hem arınma sağlar hem de bedenin fiziksel aktivitesini güçlendirir. On bir ay, gün boyu tüketilenleri sindirmekle mükellef olan ağız, mide, karaciğer, böbrek, bağırsak, pankreas gibi sindirim organları Ramazan ayı boyunca çok daha düşük bir tempoda çalışarak adeta istirahat ettirilir. Bu sayede varsa sorunlarını gidererek zindeleşirler. Oruç sayesinde beden yıl boyu biriktirdiği kirlerden ve yağlardan arınır. Oruç da diğer ibadetlerde olduğu gibi kulun sağlığı açısından konulmuş bir ibadettir ve bu farziyetteki hikmetleri modern tıp henüz yeni yeni fark etmektedir.
Ramazan Kitabı’nın yanıt verdiği önemli sorulardan bazıları şöyle: Orucu nasıl tutmalı? Orucun maddi ve manevi arınmasından nasıl yararlanmalı? Normal günlerde çoğu kimse için iki öğün yeterken oruçlu iken dört beş öğün yemekten nasıl korunabiliriz? Şayet Ramazan ayı ile diğer aylar arasında hem fizyolojik hem de ruhsal bir değişim olmayacaksa oruç tutmanın bir anlamı olabilir mi? Kullarının aç kalmasından Allah’ın bir menfaati olmadığına göre, oruç tutarak aç kalmamız maddi ve manevi bir arınma sağlamayacak ise niye kendimizi bazı nimetlerden mahrum edelim? Helal ve tayyib yiyeceklerden kasıt nedir? İftar ve sahurda ne yemeli, ölçüyü kaçırmamak için ne yapmalı?
Teknik Özellikler
Moral Fm'de: İyi gıda iyi gelecek
TVNET Sağlık Raporu'ndayız
Kontv'de Düzlem programının konuğuyuz
TV24'de küresel tuzakları konuşuyoruz
Sultanbeyli'de konferans ve imza
8 Ekim 2018 Ankara KAGEM Konferansı
İFAM'da gençlerle buluştuk
Ömer Öztürk Talebe Yurdunda konferans